Crnogorica i bjelogorica

Crnogorična šuma

JELA

Jela je stablo koje dobro podnosi snijeg,kišu,tuču itd.Grane joj ne vise i na sebi imaju iglice. Iglice su plosnate i tamnozelene boje. Duge su do 30 mm,a široke do 3 mm.Na vrhu su malo šiljaste,a rijetko zaobljene.Iglice na granama jele ostaju i do 8 i više godina,a dosta se dugo zadrže i na odsječenim stablima.

Plod jele je češer.Na jeli češeri rastu prema gore tj. stoje uspravno.Češeri jele mogu biti dugi do 15 cm,smeđe su boje i građeni su od ljuskica.Na svakom češeru su po dvije sjemenke.Sjeme je trokutasto sa smolnim mjehurićima.

Jele su osjetljive na štetne plinove i ugrožene su zbog djelovanja kiselih kiša.Jela je stablo koje zahtjeva visoku zračnu vlagu.Uspijeva na raznim tlima,ali bez svijetlosti jako sporo raste.

 

SMREKA

Smreka je stablo koje isto podnosi hladnoću kao i jela.Krošnja smreke je krupna i široka.Grane su jače raširene i donje su prema dolje savinute.Grane su sabljastozakrivljene tj. na kraju su zavinute prema gore.

Smreka ima iglice i one su ravnomjerno raspoređene.Iglice su nešto manje nego kod jele.Duge su oko 25 mm,a široke 1 mm.

Češeri kod smreke su viseći.Prije sazrijevanja su pretežito zeleni ili crveni. Dok sazrijevaju polako smeđe.Dugi su do 18 cm.Nakon sazrijevanja i ispadanja sjemena,češeri otpadaju.

Smreka je stablo koje ne voli zasjenu gustih krošnja,Vrh njene krošnje mora biti osvijetljen.Pogoduju joj zimske hladnoće i  kontinentalne i planinske klime.

Ne voli  malu vlagu u zraku i vrlo je osjetljiva na ljetne suše.Smreka je stablo koje je jako prilagodljiva,ali najviše uspijeva u vlažnim zemljištima.

Bjelogorična šuma

Breza naraste do 20 m, a u debljinu do 60 cm. Deblo je vitko, a kora bijela i glatka. Na starijim stablima, kora ima tamne pukotine. Izbojci su vitki, dugački, bradavičasto-žljezdasti i vise. lišće je trokutasto ili rombično, 3-7 cm dugo, dvostruko napiljeno, odozgo bradvičasto. Muške se rese pojavljuju u jesen, a ženske za listanja. Pokrovni su listovi ženskih cvjetova trolapi, kasnije okožnate, a otpadaju s plodne rese s plodovima. plod je sićušni spljošteni oraščić s 2 postrana krilca, koja su šira od ploda. U 1 kilogramu ima milijun i pola plodova, čija klijavost iznosi 20%.

Naraste do 40 m Debljina debla može biti i preko 1 m prsnog promjera. Krošnja je široko zaobljena. Bukva je prvoklasno drvo. Bukva u proljeće ima lišće koje je obogaćeno vitaminom c.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: