Fauna

Neke od životinja u šumama Ravne Gore

 Puh je životinja koja se najčešće viđa noću. Živi na stablima bukve.Hrani se žirovima. Puh je  relativno mala životinja. Puh je vrlo korisna živatinja za ljude. Od puhove masti radi se mast koja je korisna za opekline. Mast je vrlo skupa. Jede se i puhovo meso. Puhovo meso najčešće konzumiraju lovci.

Medvjed je velika životinja. Medvjed je svejed. Jede meso ali i razne plodove šuma. Neki od plodova koje jedu medvjedi su kupine, jagode, borovnice…Medvjedi često dolaze u sela u potrazi za hranom. Često kopaju po kantama za smeće. Medvjedi nisu opasne životinje ako im se ne prilazi previše blizu. Ako ubijete medvjeda kazne su vrlo visoke zbog toga što je medvjed zaštićena životinja

Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje. Divlji zec je plaha životinja koja se boji svakog pokreta. Njegova glavna hrana je trava. Jako je brz te ga se teško ulovi. Ako ga želite pripitomiti morat ćete se dosta namučiti. Zečevo meso se često koristi u prehrani te je jako zdravo.

 Jelen spada u kategoriju krupne divljači. Veličine rogova ukazuje na prilagodbu za kretanje na otvorenim prostorima, pa time i neprikladnošću za kretanje u sredini obrasloj gustom vegetacijom. Za vrijeme parenja Jelen glasno riče te su za to vrijeme jako neoprezni pa ih lovci najčešće love.

Vuk je teritorijalna vrsta koja obično živi u manjim ili većim čoporima. Vukovi u čoporu putuju, love, hrane se i odmaraju, dakle, zajedno su tokom cijele godine. Glavni izvor hrane vukovima su divlji parnoprstaši (srna, jelen, divlja svinja) i manji sisavci (zec, glodavci). Jako su agresivni.

 

Lisica je spretna životinja. Lisičina prehrana sastoji se od glodavaca, kukaca, crva, voća, ribe, ptica, jaja i ostalih vrsta manjih životinja. Lisica je najaktivnija noću, pa tada lakše lovi i glodavce i ptice koji su, kao i lisica, isključivo aktivni noću. U određena doba godine lisica se hrani i biljnom hranom.

Izgled srne ukazuje na skladno, vitko, lagano i vrlo pokretno tijelo. Križa su nešto viša od grebena. Noge su vitke i duge, papci crni. Srne unatoč tome ipak nisu ustrajni trkači. Rep je kratak i jedva vidljiv. Vrlo je plaha. Hrani se travom i nekim drugim plodovima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: