Gljive

Gljive

Gljive spadaju u najrasprostranjenije žive organizme na Zemlji. Smatra se da ih ima između sedamdeset i sto tisuća tzv.. nižih i viših vrsta gljiva, mada najnovija istraživanja tu hipotetičku brojku pomjeraju na preko milion. Pretpostavlja se da svaku od pet stotina tisuća viših biljnih vrsta prati jedna do dvije vrste gljiva, pa računicu nije bilo teško izvesti.

U odnosu na čovjeka, gljive mogu biti:

  • bezuslovno jestive (upotrebljive u prijesnom stanju)
  • uslovno jestive (upotrebljive samo ako su termički obrađene)
  • nejestive (zbog ukusa ili konzistencije)
  • uslovno otrovne (ako se konzumiraju sa alkoholom)
  • bezuslovno otrovne i ljekovite

Gnojištarka je gljiva koja je  jestiva samo dok je još mlada,kad pocrni ili poljubičasti iznutra gubi svoju jestivost.Raste najčešče uz ceste bijele je boje i ima smeđi vrh klobuka.Raste ih više na jednome mjestu.

Bukovača raste na različitom listopadnom drveću,često i kao parazit,u gustim i brojnim grmovima.Vrhunska je ukusna gljiva sve dok ne odrveni.Najukusnije su pržene kao odrezak,ukiseljene i pirjane.

Rujnice su gljive karakteristične po tome što ispuštaju mliječnu tekućinu kada se prerežu ili oštete. Njihovo meso izuzetno je krhko.
Klobuk im je udubljen ili čak u obliku lijevka, kod starijih primjeraka. Na stručku I klobuku ponekad se mogu naći plitke udubine.Najukusnije su mlade rujnice.

Smrčci su rod jestivih i vrlo cijenjenih gljiva. Ove neobične gljive imaju saćastu strukturu. U francuskoj kuhinji su vrlo cijenjeni. Tisuće ljudi ih svake godine beru zbog okusa i zadovoljstva u berbi.Među najboljim među najboljih gljiva,osušen dvostruko kvalitetniji.Raste kraj jela i borova.na svijetlim mjestima,u jarugama,po rubu krčevina i zgarišta Sve vrste smrčka su ne samo jestive nago spadaju u klasu najukusnijih gljiva uopče.

Velika sunčanica poznata je jestiva gljiva iz obitelji Lepiotaceae, cijenjena i izvrsne kakvoće.Raste Sunčanica ne raste u šumi nego na livadama,može se jest na mnogo načina.Prepoznajemo je po velikom bijelom točkastom klobuku i po stabljici koja na sebi ima prsten.

Vrganj je gljiva koja raste u šumama Europe u kasnom ljetu i jeseni. Raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama.Vrganj je najtraženija gljiva u Ravnoj Gori, bijelkastosmeđe je boje, koja se razlikuje od staništa do staništa.

Velika puhara raste po livadama bez povezanosti s bilo kojim drvetom,ima okus kao teleći mozak.Najbolja panirana ili pržena,a oslobođena omotača prikladna i za juhu i za pirjanje.Važno da joj meso nije počelo žutjeti.Raste ih više na jednom mjestu.

Zelena pupavka je najotrovnija gljiva u našem krajoliku,jako je česta vrsta.Raste u hrastovim,bukovim,grabovim,smrčinim i jelovim sastojinama.Posljedice jedenja te gljive tek dođu nakon nekoga vremena,raste iz „ljuske jajeta“

Oglasi
%d bloggers like this: